Søg
Close this search box.

Folkehuset Absalon

Søg
Close this search box.
Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.
Event Series Event Series: FILOSOFI I TÅRNET
onsdag 24 apr 2024

FILOSOFI I TÅRNET

20:00 - 22:00 Tårnværelset 3. sal 100 kr.

Kom og dyk ned i filosofien i Absalons Tårnværelse!

I denne filosofi-salon vil vi forsøge at forstå, hvordan vi inden for filosofien arver forståelser og derigennem ser verden.

Vi vil i salonen gøre filosofien håndgribelig og sammen forsøge at forstå filosoffernes arv inden for nutids-relevante tematikker.

Filosoffen G.W.F. Hegel beskriver i hans retsfilosofi, hvordan nutidens menneske står på skuldrene af historiens evige forfædre. Vi vil derfor i denne salon se på hvordan filosofien arver, og hvordan vi kan arve deres forståelser videre i vores hverdag og samtidsforståelse inden for specifikke tematikker.

De forskellige aftener vil byde på forskellige temaer og vi vil undersøge hvordan bestemte filosoffer kan hjælpe os med at forstå disse. Videre vil vi i forlængelse heraf se på nutidens tanker og tænkeres arv og forsøge at forstå, undersøge og debattere, hvor deres forståelser kommer fra.

Denne filosofi-salon er både for dig, der aldrig har læst filosofiske tekster før og til dig, der er nysgerrig på mere.

Du skal ikke have forberedt eller læst noget inden du kommer. Du skal bare dukke op, så læser vi teksterne i fællesskab.

 

Vi glæder os til at se dig!

 

Om vores underviser

Klara har en Bachelor i Filosofi og Økonomi, og har dertil undervist indenfor bla. Politisk filosofi og Filosofisk etik-historie.

 

PRAKTISK INFO

Vi sidder i Tårnværelset på 3. sal. Tag trappen op ved indgangen. Der er ingen elevator.

Det koster 100 kr. at være med. Prisen inkluderer et glas portvin.

Billetten kan ikke refunderes eller byttes til en anden dato.

 

Mandag d. 25 marts – Aristoteles og Hannah Arendt – Modernitetens lænker

Ifølge Aristoteles er mennesket ideelt set et politisk væsen. For Aristoteles betød dette et væsen, der gennem dets interaktion og deltagelse blandt andre, frembragte et samfund og dets iboende fællesskaber. Men hvordan forstår vi et politisk væsen i dag?
Gennem Hannah Arendts tænkning vil vi undersøge hvordan Arendt kan få os tilbage til Aristoteles’ tanker om det politiske væsen som værende en aktiv deltagende borger i nutidens samfund. Arendt pointerer nemlig, hvordan det smukke ved mennesket er, at det i dets natur er født blandt mennesker, samtidig med at ikke ét menneske er født til det samme.
Vi vil debattere om moderniteten har fået os til at glemme netop dette, og videre undersøge hvordan vi kan minde os selv om den fundamentale rettighed til nye begyndelser og dermed at kunne forme vores fremtid.

 

Onsdag d. 24 april – Hegel, Sara Ahmed og Judith Butler – Anerkendelsens rammer

Hegel skriver i sit værk Åndens fænomenologi at menneskets selvbevidsthed udelukkende er i og for sig selv, idet og ved at den er i og for sig selv for en anden selvbevidsthed. Altså er mennesket kun til ved at være anerkendt af den anden. Vi skal i denne samtalesalon undersøge hvad det præcist er, Hegel ønsker at fortælle os, og videre undersøge hvordan flere af nutidens tænkere står på skuldrene af dette. Vi vil her specifikt tage udgangspunkt i tekstpassager fra Judith Butlers bog Krigens rammer, samt Sara Ahmeds tekstsamling Et ulydigt arkiv. Her vil vi debattere hvordan vores skabte verdener af anerkendelse fungerer. Som Ahmed præcist skriver; hvordan følelser arbejder på at skabe en fornemmelse af et “vi”. Hertil runger en spørgen om hvordan vores verden idag er skabt og arbejder for nogle bestemte, fremfor andre?

Vi vil i samtalesalonen i fællesskab ræsonnere os frem til mulige svar, på nogle af disse højaktuelle filosoffers tanker.